perjantai 13. huhtikuuta 2012

Porkkanasämpylöiden resepti

  
PORKKANASÄMPYLÄT
(n. 20 kpl) 

3  porkkanaa
5 dl kaurahiutaleita
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl merisuolaa
2 rkl sokeria
dl ruisjauhoja)
n. 5 dl jauhoja



VALMISTUSOHJEET: Raasta porkkanat raasteeksi ja sekoita ne yhteen kaurahiutaleiden kanssa. Kuumenna vesi 42 asteiseksi. Lisää joukkoon kuivahiiva, sokeri ja suola. Yhdistä aiemmin sekoittamasi porkkanaraaste ja kaurahiutaleet veteen. Lisää halutessasi ruisjauhot ja sen jälkeen sämpyläjauhoja/vehnäjauhoja vähitellen sekoittaen taikinaa puuhaarukalla. Alusta taikinaa lopuksi käsin ja lisää jauhoja kunnes taikina alkaa olla kiinteää, mutta tarttuu vielä vaivatessa käsiin. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia.

Taikinan kohottua tee sämpylöistä keskenään samankokoisia palloja leivinpaperille. Koska taikina on vielä tahmeaa, ei sämpylöistä saa käsissä pyöriteltyä kovin tasaisia palloja, mutta se ei yhtään haittaa. Kun kaikki sämpylät ovat leivinpapeille, voitele ne kananmunalla hyvin. Kun käytät kananmunaa reilusti, sämpylöihin tulee hyvä pinta. Voidellessasi voit sudilla tasoittaa sämpylän pintaa pyöreämmäksi ja sileämmäksi. Lopuksi paista uunissa kunnes sämpylät ovat päältä kullanruskeita (n. 15 minuuttia)!


Muutama teistä ehtikin jo kysellä edellisessä postauksessa mainitsemieni porkkanasämpylöiden ohjetta, joten tässä se nyt on. Minulla ei ollut sämpylöistäni parempaa kuvaa kuin tuo aiemmin julkaisemani. Resepti on sovellettu sellaisista porkkanasämpylöiden resepteistä, joita netistä googlettamalla löytää.

Tärkeää tässä sovelletussa reseptissä on se, että et lisää siihen liikaa jauhoja. Näin sämpylöistä tulee todella meheviä ja et varmasti tarvitse niihin yhtään margariinia päälle! Nämä porkkanasämpylät ovat muutenkin sämpylöiksi oikein kevyitä ja terveellisiä. Eivät ne mitään kalorittomia silti ole, kuten eivät leivät yleensäkään. Olen laskenut, että yhdessä sämpylässä on noin 80 kaloria. (Vinkki itseleivottujen leipien kaloreiden laskemiseen: Laske koko taikinan ainesten kalorimäärä yhteen ja jaa se leipomiesi sämpylöiden määrällä.)

Jos leivotte sämpylöitä, niin kertokaa, että miten onnistuitte! Minun mielestäni tämä on aika takuuvarma resepti, sillä olen monta kertaa leiponut näitä sämpylöitä vähän eri muunnoksilla ja tämä tänne kirjoittamani on ehdottomasti paras ja aina onnistunut. :) Toivottavasti saatte siis hyviä sämpylöitä!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sun blogi vaikuttaa kivalta! Tsemppiä paljon ja jatka kirjottelua!:)

Anonyymi kirjoitti...

tsemppiä sinne !
millä tavoilla/keinoilla aijot poistaa ton yläreisien ja polvien sivujen rasvan ? itselläniki on rasvaa sielä samallalailla kuin sinullakin joten ois kiva testata itekkin saada sitä pois ! :))

Ilona Anniina kirjoitti...

Ensimmäinen anonyymi, kiva että tykkäät. :) Kiitos!

Toinen anonyymi, aion poistaa rasvaa laihduttamalla. Valitettavasti rasvaa on mahdotonta poistaa tietyltä alueelta, vaikka tekisikin sille alueelle kohdistuvia lihaskuntoliikkeitä. Ainoa keino on siis yksinkertaisesti laihtua ja toivoa parasta :) Sitten kun läski katoaa niin lihaskunto on hyödyllistä näkyviä lihaksia muokkaamaan!

Paper kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Paper kirjoitti...

Tein tänään näitä sämpylöitä, ja tuli kyllä oikein hyviä! Olen vähän käsi leivonnassa, ja taisin nuukailla vähän liikaakin jauhon kanssa joten taikinasta tuli vähän pienempi kuin odotin, sämpylöitä tuli 13 kpl.
Vähän kyllä muokkasin ohjettakin, käytin 4 porkkanaa ja 4dl vehnäjauhoja ja 1,5dl gram- eli kikhernejauhoja. Vähemmän hiilareita, enemmän proteiinia ;) Gram-jauho ei vain ole ihan yhtä "paksua" kuin vehnäjauho, joten taikina jäi vähän turhan löysäksi.
Ja suolaa laitoin vain vajaan ruokalusikallisen, minun makuuni kaksi olisi ollut ihan liikaa. :)

Kiitos kuitenkin ohjeesta, teen näitä varmasti uudelleenkin!

Ilona Anniina kirjoitti...

Paper, ihana kuulla että tuli hyvät sämpylät! :) Ohjetta kannattaa tietenkin soveltaa oman maun mukaan. Itse rakastan noita kaurahiutaleita, nam! Harmi että tuli liian löysä taikina, mutta ensi kerralla sitten enemmän jauhoa.