sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Ruoka

Nyt on vuorossa postaus, jossa kerron siitä, miten minun ruokavalioni on vaikuttanut siihen, että olen lihonut. Jatkossa ruoka-aiheisia postauksia tulee olemaan myös, sillä iso prosentti tuohon sivulla olevaan kyselyyn vastanneista toivoi minun kirjoittavan tänne päivän syömisiäni. En aio joka päivä sellaista tänne kirjoittaa, mutta muutaman kerran viikossa sellainen voi olla hyväksi, jotta näen konkreettisesti mitä suuhun on tullut pistettyä!  

Onko teillä muuten halua lukea jotain reseptejä täältä kevyeisiin ruokiin? Ostin nimittäin sellaisen kirjan, missä on monia hyviä kotiruokia tehty keveällä tavalla.

Kerroinkin tuossa ensimmäisessä postauksessa, että minulle on koko ikäni ruoka maistunut paremmin kuin tarvetta olisi. Vanhempani ovat kuitenkin kannustaneet minua tuosta taaperoiästä lähtien terveelliseen ruokavalioon ja siihen, että pidän huolen itsestäni. Minua on viety niin moneen liikuntaharrastukseen, että löysin oman suosikkini, ja kotona on ollut aina tarjolla terveellistä ruokaa ja kasviksia. 

Siihen asti kun harrastin liikuntaa aktiivisesti, noin viisi kertaa viikossa, pystyinkin syömään haluni mukaan  lihomatta ylipainon puolelle. Liikunnan loppumisen jälkeen ruokailutottumukset kuitenkin jäivät ja paino alkoi kertyä hitaasti mutta varmasti. Yritin hillitä syömistäni, mutta se on minulle ollut aina hyvin vaikeaa ja oli erityisesti silloin, kun jouduin käytännössä istumaan kuukauden neljän seinän sisällä polvileikkaukseni vuoksi.

Meillä on kotona päivittäin lämmin ruoka, jonka syömme yhdessä perheen kanssa. Ruoka on terveellistä, kuten riisiä ja kanaa, kalaa ja perunoita, sienikasviskastiketta ja pastaa tai muuta vastaavaa. Ruoka syödään aina salaatin kanssa. Tämä ruoka ei siis varmasti aiheuta lihomistani siksi, että se sisältäisi jotain erityisen epäterveellistä vaan siksi, että syön sitä todella paljon. Joskus saatan syödä kolme isoa lautasta kerralla!

Koska ruokailutottumukset eivät muuttuneet, paino pääsi kertymään salakavalasti. Tiesin, että lihoin koko ajan lisää, mutta kehonkuvani ei pysynyt perässä muutoksessa. Tunsin olevani edelleen saman kokoinen kuin aina ennenkin, vaikka ymmärsin, että vanhat vaatteeni eivät enää sopineet päälleni ja vaaka näytti aina isompaa lukemaa. Vasta viime kuukausina olen ymmärtänyt sen, että minä todella olen lihava.

Ruokavalioon on siis tultava muutos. Miten aion ruokavaliotani sitten muuttaa?

- Ryhdyn herkkulakkoon. Kuitenkin koska rakastan makeaa, en aio tehdä herkkulakosta ehdotonta. Aion sopia itseni kanssa, että lauantai on karkkipäivä. Silloin saan ostaa jotain hyvää kohtuudella ja syödä sen hyvällä omalla tunnolla. Näin en sorru niin helposti syömään herkkuja ympäri viikkoa.

- Lopetan ruoan santsaamisen. Aion jatkossakin syödä perheeni kanssa päivittäin lämpimän ruoan, mutta syön vain yhden lautasellisen ja runsaasti salaattia. Tulen kylläiseksi siitä yhdestä lautasesta, mutta aiemmin olen vain tavan ja maun vuoksi ottanut lisää ruokaa.

- Vaihdan välipalat terveelliseksi. Sen sijaan että söisin sokerisia jougurtteja, keksejä, leivoksia tai muuta täysin epäterveellistä, aion syödä enemmän hedelmiä ja kasviksia. Olisiko teillä vinkkejä siihen, millaisia olisivat hyvät, terveelliset ja helpot välipalat?

- Käyn vain harvoin syömässä ulkona epäterveellisissä paikoissa. Aiemmin minulla oli tapana käydä useitakin kertoja viikossa kavereideni tai siskoni kanssa syömässä kaupungilla esimerkiksi hampurilaisia, nuudeleita tai muuta rasvaista. Nyt aion ensinnäkin vähentää ulkona syömistä ja valita terveellisemmät vaihtoehdot.

Onko teillä lukijoilla muita neuvoja siihen, miten voisin muuttaa ruokavaliotani terveellisemmäksi?

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Proteiinipatukat ja hedelmät kulkee helposti mukana kassissa jos nälkä pääsee yllättämään.

emmi kirjoitti...

kuulostat tosi motivoituneelta! hedelmät ainakin on helppoi ottaa mukaan, sit kaikki välipalapatukat. niitäki on kyl kaikennäkösii nii kannattaa vähä katella kalori- sun muia määrii valitessa. fitness-patukat on ihan ok mun mielest (varsinki valkosuklaa!)

Anonyymi kirjoitti...

Mulla toimii välipaloina hyvin mantelit ja pähkinät. Niitä ei tarvitse edes syödä paljoa kun se pieni nälkä jo lähtee. Siihen vielä lisäksi hedelmä, tuore tai kuivattu niin on paljon parempi kuin esimerkiksi leipä.

Sellainen vinkki, että välipalana, ja ylipäänsä ruokana, kannattaa välttää sellaisia ruokia/ruoka-aineita, jotka sisältää pääasiassa hiilareita. Ne ei pidä nälkää läheskään yhtä hyvin kuin rasvaa ja proteiinia sisältävät ruoat, mutta sisältävät silti paljon kaloreita.

Eli vaikkei millekään karppauslinjalle lähtisikään, niin turhien hiilareiden karsiminen ei ole mikään huonompi idea. Niin, ja mulla ainakin viljojen karsimin vähensi huomattavasti mahan turvotusta ja paransi oloa muutenkin huomattavasti. :)

Lisa kirjoitti...

jonkin sortin mehukeitto+kreikkalaista maustamatonta jugurttia tulee syötyä väliajoin.

Ilona Anniina kirjoitti...

Kiitos välipalavinkeistä!! :)

Eikö noi patukat (Fitness ym) ole kauheen kaloripitosia?

Pähkinöitä ja manteleitakaan en viitsisi syödä, kun niissäkin on tosi paljon tota energiaa. Toki niitä voi muutaman ihan terveellisyydenkin vuoksi syödä, mutta ei nyt ihan nälkään.

Hiilarivinkin olenkin jo kuullut ja voin sitä noudattaakin esimerkiksi noiden välipalojen kanssa. En aio kuitenkaan tuota lämmintä ruokaa hirveästi muuttaa, kun täällä syö sitä samaa ruoka 5 muutakin. :D

Anonyymi kirjoitti...

Pähkinöissä ja manteleissa on hyvää rasvaa ja monia tärkeitä ravintoaineita, joten kyllä niitä voi välilä syödä ihan huoletta, tietenkään ei kovin paljoa kerralla, aivan kuten sanoit. Lähinnä ajattelinkin että niitä voisi muutaman napsia ennen kuin nälkä ehtii iskeä. Ei niitä tosiaan jos on jo kova nälkä niin silloin oikein voi enää syödä, ainakaan pelkästään, kun eivät riitä.

Sellainen kommentti tuohon uusimpaan kirjoitukseesi, että minulla ainakin käy niin, että jos nälkä ehtii tulla yhtään kovemmaksi, niin silloin tulee känkkäränkkäfiilis ja on ihan sama mitä suuhunsa pistää, kunhan saa jotain ruokaa ja äkkiä. Ei siinä tosiaan pysty mitään hiilareita ja kaloreita miettimään kun maha huutaa hulluna. Sen takia itse yritänkin aina ennakoida nälän ja tehdä ruoan/syödä ennen kuin nälkä pääsee liian pahaksi. Myös se auttaa, että miettii etukäteen ainakin sen päivän ruokalistan, välipalat mukaanlukien. Silloin ei niin helposti sorru hetken mielitekoihin.

Niin, yksi asia vielä. Muistan itsekin kuinka hankalaa oli yrittää noudattaa jotain ruokavaliota silloin kun asui vielä vanhemmilla. Muut ostivat herkkuja kaappeihin, kunnon ruokaa ei aina jaksettu tehdä, ruoka-ajat ei aina olleet itselle sopivat jne. Vasta kun muutin omaan kotiin tunsin että minulla on oikeasti kaikki narut käsissä mitä syömiseen tulee. On tasan minun omaa syytäni jos ostan kaappiin herkkuja. Omilleenmuuton myötä ruokapuolikin on sikäli parantunut, vaikka ongelmana onkin nykyään se, ettei aina huvita kokkailla vain itselleen...

Huh, tulipas pitkä kommentti! :)

Ilona Anniina kirjoitti...

Kiitos pitkästä kommentistasi! :)

Täytyykin käydä ostanmassa vähän pähkinää ja terveellistä pikkuruokaa nälän varalle, etten turvaudu epäterveellisyyksiin! :) Ruokailun suunnittelu kuulostaa periaatteessa hyvältä. En vaan haluaisi, että ruoka hallitsisi elämääni niin, että kaiken pitää olla suunniteltua. Mitä vähemmän voin ajatella ruokaa, sitä varmemmin en syö sitä.

Ja kuten sanoit, niin ruokavaliossa pysyminen on kotona asuessa vaikeaa. En pysty suunnittelemaan päivän syömisiä kokonaan itse, kun välillä pitää syödä samaa ruokaa kun muutkin. Samaten äiti on aina ostanut meille kaupasta tullessa pienet suklaapatukat tai jotain. Eihän se yksi patukka haittaa, mutta niitä tulee viikossa monta. Nyt olen kieltänyt ostamasta minulle, niin ei tule sitten syötyä. :D

Ilona Anniina kirjoitti...

Kiitos pitkästä kommentistasi! :)

Täytyykin käydä ostanmassa vähän pähkinää ja terveellistä pikkuruokaa nälän varalle, etten turvaudu epäterveellisyyksiin! :) Ruokailun suunnittelu kuulostaa periaatteessa hyvältä. En vaan haluaisi, että ruoka hallitsisi elämääni niin, että kaiken pitää olla suunniteltua. Mitä vähemmän voin ajatella ruokaa, sitä varmemmin en syö sitä.

Ja kuten sanoit, niin ruokavaliossa pysyminen on kotona asuessa vaikeaa. En pysty suunnittelemaan päivän syömisiä kokonaan itse, kun välillä pitää syödä samaa ruokaa kun muutkin. Samaten äiti on aina ostanut meille kaupasta tullessa pienet suklaapatukat tai jotain. Eihän se yksi patukka haittaa, mutta niitä tulee viikossa monta. Nyt olen kieltänyt ostamasta minulle, niin ei tule sitten syötyä. :D

Anonyymi kirjoitti...

Joo, ei tietenkään tarvitse alkaa mitään kirjallista aikataulua pitämään ruokailuista ja suunnitella kahden viikon ruokia etukäteen, mutta olisi ihan hyvä jos olisi vaikka seuraavan päivän ruoat selvillä edellisenä iltana, niin ei tule sellaista tilannetta että nälkä iskee eikä talosta löydy mitään järkevää syötävää, minkä takia sortuu sitten epäterveelliseen naposteluun.

Toivottavasti perheesi ymmärtää sun näkökannan tässä elämänmuutoksessa. Silloin homma helpottuu huomattavasti. :)

janni kirjoitti...

Mä tykkään syödä hedelmiä ja pilttejä (joo niitä vauvojen ruokia :D) välipaloina. Ai niin ja ehdoton herkku on jogurttimaitorahka + vähän ananasmehua, ananasta ja banaania tai viime kesänä kerättyjä mansikoita :) Tai sitten maitorahkaan voi sekoittaa vaikkapa mangopilttiä ja tilkka kuohukermaa! Ai että on hyvää :) Ja siis tietysti kaikki muut hedelmät ja marjat ovat hyviä sen maitorahkan kanssa. Yleensä laitan aina jotain täysmehua vähän sinne joukkoon, jotta maitorahka ei olisi niin paksua.

Voi ei miten pitkä sepustus :D No toivottavasti oli apua!