lauantai 21. huhtikuuta 2012

Kun vastustamaton naposteluhimo yllättää

Tekeekö joskus (tai vähän useamminkin) mieli ruokaa, vaikkei edes ole nälkä? Siinä tapauksessa me kaksi olemme kohtalotovereita. Minun tekee aina muutamina päivinä mieli vain syödä koko ajan jotain pientä. Erityisen vaikeita ovat ne päivät, joina minulla ei ole paljon tekemistä tai kun on kipeänä. Kotona yksin istuskellessa ilman mitään erityistä tekemistä askeleet vievät usein jääkaapille ja sitä kautta ruokapöytään.
 
Napostelu ei ole hyväksi painonhallinnalle, hampaille, ruoansulatukselle tai paljon muullekaan. Olen kuitenkin huomannut, että tälläisinä päivinä kun himo yllättää, sitä ei ihan helposti voi lakaista maton alle. Minulle se on lähellä mahdotonta, joten olen yrittänyt lähestyä asiaa toiselta kannalta. Miten voisin sallia itselleni napostelun joinakin päivinä ja silti pitää kalorit riittävän pienenä?
 
Nyt muutaman kuukauden asiaa harrastaneena voin kertoa, että itseasiassa tälläinen onnistuu ihan hyvin. Minulla onkin muutama vinkki teille siitä, miten vastuttamattoman napostelun saa pidettyä harmittomana. Tärkeintä on valita tarkkaan se mitä napostelee ja pitää vaihtoehtoja saatavilla. Jos en ole ostanut hyviä naposteluruokia, lankean usein syömään todella epäterveellisiä ja kaloripitoisia herkkuja hyvien valintojen sijaan.
 
Hyviä valintoja naposteluruoaksi ovat esimerkiksi vähärasvainen viili (80 kcal /purkki), miniporkkanat (45 kcal/ 100 g), viinirypäleet (4 kcal /rypäle), mandariini (30 kcal), ruisleipä (65 kcal /viipale) tai tonnikala (80 kcal /purkki). Juomiksi sopivat vaikkapa kahvi (4 kcal /kuppi), tee (2 kcal /kuppi) tai täyttävämpi smoothie (50-200 kcal). Muita käteviä naposteltavia vaikkapa kodin ulkopuolella ovat purkka (2 kcal) ja sokerittomat pastillit (1-4 kcal).

(ks. Kaksi terveellistä ja täyttävää smoothiereseptiä: http://www.iltalehti.fi/elintavat/2012022715258720_el.shtml)
   
Tällä postauksella en kehota ketään napostelemaan, mutta tiedän miten vaikeaa sen estäminen voi olla ja haluan kertoa paremmista vaihtoehdoista niille jotka kuitenkin napostelevat. On parempi napostella muutama miniporkkana ja juoda kuppi teetä kuin syödä suklaapatukka. Ennen kaikkea kannattaa panostaa tietenkin siihen, että naposteluhimosta pääsisi eroon.

Naposteluhimoa voi estää useillakin tavoilla. Riittävä vedenjuonti, säännöllinen ruokailurytmi, itsensä kylläiseksi (ei liian täyteen) syöminen aterioilla ja monipuolisen ravinnon (proteiinit, rasvat, hiilihydraatit, vitamiinit ym.) saannista huolehtiminen vähentää ylimääräisten välipalojen tarvetta ainakin silloin, kun himo on fyysinen eikä psykologinen. (Lisää vinkkejä vaikkapa tästä linkistä: http://www.mtv3.fi/makuja/minisaitit/artikkeli.shtml/2012/03/1518672/-keinoa--nain-paaset-napostelusta-eroon?hyva_aamu/uutiset)

"Jos napostelee pitkin päivää kaikkea pientä, niin vatsa oppii siihen, ettei koskaan tule kylläisesi, vaan koko ajan tekisi mieli syödä "jotain pientä"." Lainauksen lähde: tuuli.net

Tässä vielä hyvä linkkivinkki: http://www.mtv3.fi/helmi/hyvinvointi/artikkeli.shtml/669743 Linkissä kerrotaan hyviä tapoja sellaisten valintojen tekemiseen, joiden avulla on helppo vähentää päivittäistä kalorinsaantia. Joukossa on monta loistavaa vinkkiä, joita on helppo hyödyntää.

Ei kommentteja: